Bildanalys 5C

tmp_86ad0a0fbd46c411a50c615902d9a5c4

Målningen är gjord av den franska konstnären Claude Monet, under vintern år 1877. Finns att beskåda på ett konstmuseum i Paris, vid namn Museé dÓrsay.  Denna målning är en utav tolv andra målningar av Monet, som är avbildade från samma plats i Paris (The Saint-Lazare Station.)

Målningen föreställer Paris största järnvägsstation. I förgrunden kan man se en abstrakt person som står på järnvägsspåret. I bakgrunden syns byggnader. Målningen ramas in av mörkare partier, ett tak med väggar på sidorna som öppnar sig som en tunnel för genomfart. Centralt i bilden är lokomotiven och ångorna från dessa. Färgskalan går i varmare violetta, blå, beige och gula toner mestadels.

Målningen är gjord i Olja, på en duk av canvas. Stora penseldrag, ljuset i tavlan och blandningen mellan de färger Monet använt bildar en fin helhet. Monet målade under impressionismens tid där dagsljus var en viktig del, han menade att kontrasterna blev bättre med gula och violetta toner än om man använt sig av svart och vitt. Impressionisterna skildrade vardagliga händelser ur det verkliga livet och arbetade därför inte i ateljé. Vissa partier i bilden är nästan abstrakta, han använder sig inte av några skarpa linjer kring föremålen när han skapar detaljerna i bilderna och det som framhävs starkast i bilden är ångorna/röken från lokomotiven.

Känslor, tankar och budskap: Skiftningen av lokomotivens ångor gör bilden mer levande. Det ger mig en känsla av hur det kunde vara att leva under slutet av 1800-talet, när loken fraktade gods in i staden vilket var en ny modernitet för tiden! Bilden ger en känsla av liv och att målningen är gjord under dagtid med tanke på ljuset som speglar sig i målningen. Det känns som att jag befinner mig inne på perrongen och loken är påväg rakt mot mig. Jag tror att Monet ville skildra det dagliga livet precis som det är, hur vacker en plats som egentligen är fylld med modern industri, kan bli i dagsljus.

Källa 1, Källa 2

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s