BOM bild teknikkavalkad 

 

Station 1.

Under första passet på teknikkavalkaden fick vi testa fyra olika tekniker inom bilden. Temperafärg, vaxkritor, röd/svarta kritor och oljepastell. Jag har valt att dokumentera målningarna jag skapade med hjälp av vaxkritorna samt de rödsvarta kritorna och dess funktioner.

Jag började med att måla med en färg av de olika kritsorterna som fanns på bordet för att testa kritornas olika egenskaper. Jag började med den billigaste kritan (orange från höger på bilden) då märkte jag att jag fick ta i ordentligt för att färgen skulle bli täckande på pappret.

Ytan på pappret efter jag målat med den orangea/billigaste kritan kändes rätt glansig och len. Ju mer bivax kritorna innehöll, desto kladdigare blev ytan på pappret. Efter att jag målat 5 olika färger i varma nyanser, testade jag att dra fingret över kritorna för att skapa en suddig effekt. Jag märkte då att dessa kritor inte alls var lämpade för att få fram suddiga effekter då de kladdade fast på pappret istället för att strykas ut.

Jag testade även att lägga kritan ned och måla med bredsidan och dra längst pappret, istället för att bara måla med spetsen. Resultatet blev inte täckande, däremot blev det teckande med den feta waxkritan. Sedan skrapade jag med en kniv och märkte att det blev tydliga vita linjer där jag skrapat. Skrapade jag på samma sätt på partierna där jag använt bredkritan så smetade färgen ihop sig på pappret istället för att lämna vita ränder på pappret.

Station 2.

Här fick vi arbeta med oljepastell. Det såg först ut som liknande kritor som vaxet, men dessa kritor visade sig ha andra egenskaper. Första uppgiften fick vi göra en varsin frukt, som skulle bestå av två stycken färger. Sedan skulle man sudda över ena färgen med hjälp av kritan ju närmare mitten man kom. Kritorna har hög pigmenthalt och är krämiga att måla med. Efter att vi målat frukten fick vi testa att täcka den med flytande olja, resultatet blev genast glansigt och ytan fick en annan struktur! Dock märkte jag att jag inte borde tagit så mycket olja som jag gjorde.

Tredje uppgiften på station 2 gick ut på att dra ut pigmentet av kritan genom att måla på små geometriska former som man därefter placerade på ett svart papper. När man placerat formen på pappret så drog man ut färgen med fingret. Ju mer färg man målade på kanterna av formen innan, ju starkare blev pigmentet på det svarta pappret sedan. Cool effekt!

 

Station 3.

Med svart, röda kritorna fick vi skapa fritt. Jag började med att måla ett träd, blev nyfiken på hjälpmedlet som kallades stomp för att sudda ut kritan istället för att sudda med händerna så jag testade och märkte att det såg lättare ut än det var. Jag råkade vid ett tillfälle lägga stompen ner lite för mycket på pappret och då blev resultatet för tjockt än tanken var att grenarna skulle bli från början. Men använde jag mig av spetsen istället så blev det ett mycket bättre resultat!


Station 4.

Under detta pass fick vi testa att göra frottage. Måla med en krita och ha ett föremål under pappret, det blev tydligare linjer från löven exempelvis om pappret var tunnare. Jag lyckades även på fram skarpare linjer av gemen genom att lägga kritan ned på bredden som man kan se på bilden av det blå gemet.

 

 

 

Teknik kavalkad dag 2 (25/4-17.)

Vi fick under detta pass blanda guache färger som hade en lätt flytande men samtidigt täckande egenskaper. Uppgiften gick ut på att vika ett vitt papper, där ena sidan skulle fyllas med så mycket färg som man själv ville. Sedan vek man pappret och voila! vilka fina resultat det blev. Ju mer färg man kladdade ju skarpare blev texturen, det blev även variation beroende på hur hårt eller löst man tryckte på papprets sida.

Station 2.

Här fick vi testa att använda cellofan tryck. De mönster jag valt att picka ut blev inte alls bra, därför att jag gjorde prickarna för små och för långt ifrån varandra. Tyvärr glömde jag fota sista trycket som blev mycket bättre då jag lyckats göra ett liknande mönster som på bilden längst ned, men med mycket tydligare vit skåra.

En reaktion på ”BOM bild teknikkavalkad 

  1. Bra jobbat! Du har gjort en dokumentation där jag kan se att du prövat och omprövat systematiskt, att du har använt olika tekniker, verktyg och material på ett väl fungerande, varierat och idérikt sätt så att de tillsammans kan skapa olika uttryck och jag kan se att du har ett välutvecklat bildspråk!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s